Web Tapu

Web Tapu; vatandaşların tapu ve kadastro müdürlüklerine gitmeden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilecekleri bir sistemdir. Web Tapu'da 46 adet tapu işlemi (satış, bağış, intikal vb…), 20 adet kadastro işlemi, 2 adet haritacılık işlemi ve 5 adet osmanlıca belgeler ve eski kayıt belge işlemi için elektronik ortamda başvuru yapabilecekleri, işlemler için gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilecekleri, belge doğrulama yapabilecekleri ve bu konularda üçüncü kişilere veya emlakçılara yetki verebilecekleri bir elektronik sistem olarak hayata geçmiştir.

 

Web Tapu, vatandaşların tapu müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden taşınmazlarını yönetebildiği, taşınmazların tapu kayıt ve konum bilgilerini görüntüleyebildiği bir sistemdir.

 

Web tapuda işlemler nasıl yapılır?

 

 “www.tkgm.gov.tr” web sitesi üzerinden web tapu işlemleri sekmesi ile giriş yapılıyor. Buradaki kimlik doğrulama işleminin ardından sistem açılıyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar www.webtapu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden de sisteme direkt geçiş yapabiliyor. Açılan ekranda; bireysel işlemler için “bireysel” butonuna, şirket işlemleri için “kurumsal” butonuna tıklamak yeterli oluyor. Bireysel butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik numarasını giren vatandaşlar e-devlet sistemine yönlendiriliyor. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girildikten sonra sisteme giriş yapılıyor. Ardından cep telefonu numarası ve e-mail adresi alanı dolduruluyor; yeni şifre belirleme işlemleriyle sisteme giriş yapılıyor.

 

Web tapuda hangi işlemler yapılır?

 

Web Tapu ile getirilen yenilikler:

 

“Taşınmazınızı evinizden yönetin.” Vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden internetten satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, son aşamaya getirilmiş olur.

 

Ayrıca Web Tapu ile vatandaşlar, bizzat gelmeden taşınmazlarına işlem yapılmamasına yönelik beyan tesis eder veya kaldırabilir. Böylece sahtecilik girişimlerine karşı önemli bir tedbir alınmıştır.

 

Keza, tapu maliki kendi taşınmazının bilgilerini görebilir. Resmi geçerliliği bulunan tapu senedi, ipotek belgesi ve tapu kayıt örneğini tapu müdürlüğüne gitmeksizin sistem üzerinden alabilir.

 

Özellikle tapu satış işlemlerinde satıcı ile alıcının bilikte tapu müdürlüğüne giderek kayıt incelemesi uygulamasına son verilmiştir. Sistem ile tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından (alıcı vb.) incelenmesi için yetki verebilir. Yetki verilen kullanıcı kendi e-devlet şifresi ile Web Tapu sistemine giriş yaparak yetkilendirildiği taşınmazı sistem üzerinden inceleyebilir.

 

Sistem ile işlem sahipleri istedikleri takdirde tapu müdürlüklerine bizzat gelmeden tapu işlemleri son aşamaya kadar getirebilmektedir.

 

Uygulama ile vatandaşlarımızın elektronik ortamda belgelerini göndererek başvuru yaptığı, eksiklikleri ve tüm bilgileri sms ile alabildiği, başvurusunun hangi aşamada olduğunu işlem sorgulama aracılığıyla öğrenebildiği, harç ve döner sermaye bedelini elektronik ortamda ödeyebileceği bir sistem hayata geçirilmiştir.

 

Web Tapu üzerinden, yabancı ülke vaandaşlarına, kamu kurumlarına, emlakçılara, taşınmaz değerleme uzmanlarına, lisansı harita ve kadastro bürolarına, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler ile vakıflara da hizmet sunumu yapılmaktadır.

 

Özetle, Web Tapuda Tapu ve kadastro harcı ödemesi, döner sermaye hizmet bedeli ödemesi, taşınmaz işlemleri, yetki işlemleri, taşınmazların tapu kaydını/tapu senedini alma, taşınmaza beyan belirtmesi konulması ve belge doğrulama gibi günden güne artan birçok işlem yapılabiliyor.

 

 Web Tapu başvurusu nasıl yapılır?

 

Web Tapu randevu ve başvuru işlemleri için sistemde bulunan “başvuru işlemleri” sekmesine tıklamak yeterli. Başvuru İşlemlerini seçtikten sonra yapacağınız Tapu, Kadastro, Harita işlemleri, Osmanlıca Belgeler ve Eski kayıt belge işlemleri arasından ilgili kutucuğu seçiyoruz ve altında açılan işlem türleri bölümünden ilgili kutucuğu seçiyoruz. Sonrasında yapacağınız işlemi, işlem açıklamasına bölümünde örneğe göre dolduruyoruz.

 

Buradaki menüden mevcut başvuru takip edilebiliyor ya da yeni başvuru yapılabiliyor. Web tapu başvuru saatleri hakkında vatandaşlar SMS ile bilgilendiriliyor. Web Tapu ile yapılan başvurular çok daha hızlı şekilde ve kısa sürede sonuç veriyor. 

 

Web tapudan nasıl randevu alınır?

 

Vatandaşlar; sisteme alıcı ve satıcının TC kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü ismini giriyor. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildiriliyor. Vatandaşların ücretlerini yatırmalarının ardından Web Tapu randevu saati SMS ile iletiliyor. Böylece Web Tapu uygulaması kullanan kişiler tapu müdürlüklerine yalnızca ıslak imza atmak için gitmiş oluyor. Ayrıca Web Tapu uygulamasında hatalı bir işlem yapmanız halinde sizi uyarmakta ve yapılması gerekeni açıklamaktadır.

 

Web tapu şifresi nasıl alınır?

 

E-devlet Web Tapu uygulaması ile emlak alım satımı yapacak olan kişilerin işlemlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Web Tapu e-devlet sayesinde güvenli şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlıyor. “Web Tapu giriş şifresi nasıl alınır?” sorusuna cevap olarak ise e-devlet şifresi işaret ediliyor. Pek çok resmi işlemin online ortamda yapılmasına imkan tanıyan e-devlet şifresi, web tapu işlemleri için de gerekiyor. PTT üzerinden vatandaşlar e-devlet şifresi edinebilmektedir.

 

Web Tapu işlemleri ücretli midir?

 

Yaptığınız başvurunun ardından “Başvuru İşlemleri” menüsünden Tapu ve Kadastro Harcı ödemesi ve ayrıca Döner Sermaye Hizmet Bedeli Ödemesi bölümünden istenilen bedellerin ödenmesi gerekmektedir. Resmi belge işlemleri arasında Tapu Senedi, Tapu Kayıt Örneği gibi belgeler alınabiliyor. Bunlar ücretli ve resmidir. Tapu işlemleri sırasında alınan döner sermaye bedeli resmi bir ücrettir ve 2022 yılı için 157 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 21,50 TL ilave hizmet bedeli alınmaktadır. Toplamda döner sermaye bedeli olarak 178,50 TL ödenmesi gerekmektedir.

 

Web tapuyu kimler kullanabilir? 

 

Sistemi sadece taşınmazı olan kişiler veya şirketler değil, taşınmazı olmasa dahi herkes kullanabiliyor. 

 

Web Tapu işlemleri vekil vasıtasıyla yürütülebilir mi?

 

Bütün Web Tapu işlemleri, yetki verilerek vekil sıfatı vasıtasıyla yürütülebilir. Sisteme girildiğinde sayfanın sol kısmında "Yetki İşlemleri" bölümünden "Yetki Ver" sekmesi işaretlenir ve kişinin sahip olduğu taşınmazlar içerisinden devrini talep ettiği taşınmaz için ilgili avukat yetkilendirilebilir. Ancak imza aşamasında yetkilendirme mümkün  olmadığı için yetkilendiren taşınmaz sahibinin imzayı bizzat atması gerekmektedir. 

 

Yayınlarımız, sizlere bilgi ve fayda sağlaması amacı ile tavsiye maksadında hazırlanmıştır. İşbu bilgi notu Türkiye Cumhuriyeti yasal düzenlemeleri esas alınarak takdir edilmiş olup, herhangi bir hukuki kesin geçerlilik içermemektedir.

 

Saygılarımızla,

 

Gençel Hukuk Bürosu

Av. Abdullahcan GENÇEL

 

Size Yardımcı Olabilir Miyiz?

Tüm hukuki süreçte uzman kadromuz ile yanınızdayız, aklınıza takılan tüm hukuki sorunlar hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.

FAALİYET ALANLARIMIZ

İLETİŞİM

Mesajınıza en kısa sürede Avukatlarımız tarafından dönüş sağlanacaktır.

İsim *
Telefon Numarası *
Mesaj *
EK

Maksimum dosya boyutu (Mb): 4