İKAMET İZNİ
İkamet izni Türkiye’de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur. Başvurusunun tamamlayan yabancılar sistem tarafından belirlenen randevu gününde, yaşamak istedikleri ilde bulunan il/ilçe göç idaresi müdürlüğünde hazır bulunmalıdırlar. Geçerli bir mazereti olmaksızın randevu gününde il/ilçe göç idaresi müdürlüğünde hazır bulunmayan yabancılar, hiç başvuruda bulunmamış sayılırlar. Geçerli mazeretin tespitinde idarece bir takım bilgi ve belgeler talep edilebilir.
İkamet izni uzatma başvuruları da kural olarak aynı usulle yapılmaktadır. Bu ikamet izinleri:
1. Kısa dönem ikamet izni,
a. Turistik amaçlı ikamet
b. Tapu sahibi olan yabancılar
c. Tedavi amaçlı gelen yabancılar
ç. Mahkemesi devam eden yabancılar
d. Türkçe kurslarına katılan yabancılar
e. Türkiye’de üniversite eğitimi tamamlayanlar
2. Uzun dönem ikamet izni,
3. Aile ikamet izni,
4.Öğrenci ikamet izni,
5. İnsani ikamet izni,
6. İnsan Ticareti Mağdurları için İkamet izni
olarak sınıflandırılmıştır.
Ülkemizde vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni alması zorunludur. Kanunda öngörüldüğü şekilde ikamet izni başvurularının yabancıların vatandaşı olduğu ya da yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklardan alınması yakın bir zaanda ümkün olacak olup bu durum ayrıca duyurulacaktır. Bu aşama gerçekleşene kadar yabancıların ikamet izni başvurularında refakat uygulaması kaldırılmış olup her yabancının başvurusu ve izin belgesi ayrı olarak düzenlenmektedir. Ayrıca ikamet izni başvuruları yabancı tarafından bizzat yapılabileceği gibi yabancının yasal temsilcisi ya da avukatı aracılığıyla da yapılabilecektir. Fakat bu hususta idarenin gerekli görmesi halinde başvuru sırasında yabancının hazır bulunmasını da isteyebilir. 6735 sayılı Kanun ile 6458 sayılı Kanunun 21. Maddesine ikamet izni başvurularının yetkili aracı kurum tarafından da yapılabileceği hükmü eklenmiştir. Yetkili aracı kurum Başkanlık tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluşu ifade etmekte ve nitelikleri ile görev çerçevesi yönetmelikle belirlenmektedir.
Yabancının ikamet izni almak için öncelikle Göç İdaresinden online E-İkamet randevusu alması gerekir. Gerekli evraklarla birlikte randevu günü Göç idaresinde bulunması gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet izni türüne göre değişkenlik göstermektedir.
E- ikamet sisteminden randevu alabilmek için öncelikle Özel sağlık sigortası yaptırmak gerekir.
E- İkamet sisteminden randevu alındıktan sonra Yabancı İkamet Tezkeresi Başvuru Formu çıktı olarak alınmalıdır. Bu işlemlerde sorun yaşamamak adına işlemlerinizi Bilgisayar üzerinden gerçekleştirmeniz ve telefonunuza gelen doğrulama mesajını silmemeniz önerilir.
İlk ve geçiş başvuruları için yabancının E-İkamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusunda bulunması ve kendisine verilen randevu tarih ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne istenilen evraklarla başvurması (https://e-ikamet.goc.gov.tr/Ikamet/IstenenBelgeler) gerekmektedir. İkamet izni uzatma başvuruları, ikamet izin süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her koşulda ikamet izni süresii dolmadan önce yapılmaktadır.
Anılan kanun çerçevesinde çalışma izni ikamet izni yerine geçmektedir. Dolayısıyla çalışma izni sahibi yabancı çalışma izni süresince ikamet izni almadan ülkemizde kalma hakkı elde etmektedir.
Geçerli sağlık sigortası, istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır. Aşağıda yer alan sağlık sigortalarından biri yeterli sayılmaktadır:
İkamet izni harcı, 492 sayılı Harçlar Kanununda düzenlenmiş olup yabancılardan bu Kanun gereği harç alınmaktadır. İkamet izni süresi bittikten sonra uzatma başvurusu yapılmaması durumunda ikamet izni olmaksızın Türkiye’de geçirilen süreler için 492 sayılı Harçlar Kanunun 83. Maddesi gereği ikamet izni harcı bir kat fazlası ile tahsil edilmektedir.
Yabancı Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek zorunda olmala birlikte yabancının Türkiye’de kalacağı adres, sabit bir adres veya konaklama tesisine ait adreslerden biri olabilir. Ancak, her halükarda yabancının adres bilgilerini doğru ve eksiksiz olarak beyan etmesi gerekmektedir. Ayrıca ikamet izni belgesinin adrese ulaştırılabilmesi için adres, telefon numarası veya e-posta bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.
İkamet izni süresi içerisinde adres bilgilerinin değişmesi halinde, 20(yirmi) iş günü içerisinde il göç idaresi müdürlüğüne ve il nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne gerekli belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
İkamet İzni Müracaat Belgesi ilk başvuru sahibi yabancının E-İkamet sistemi üzerinden başvurması ve verilen randevu tarih ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek başvurusunu taamlaması halinde düzenlenmektedir.
İkamet İzni Müracaat Belgesi ikamet izni uzatma başvuru sahibi yabancının e-İkamet sistemi üzerinden başvurusunu tamamlaması halinde sistem tarafından verilmektedir.
Müdürlükçe onaylanmış İkamet İzni Müracaat Belgesi ve harç makbuzuyla birlikte yabancı 15 gün içerisinde giriş yapak kaydıyla ülkemizden çıkış yapabilmektedir. Ancak 15 günden fazla yurt dışıda kalınması halinde yabancıya ülkemize tekrar girişte vize hükümleri uygulanmaktadır.
Gerekli evrak listesi her başvuru için farklıdır. Bu yüzden başvuracağınız ikamet izni türünü belirlemeniz ve bu ikamet izni türüne göre aranılan belgeleri temin etmeniz gerekir.
Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.
Anılan Kanunun 21. Maddesine göre ikamet izni başvuruları en geç doksan gün içinde sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğinin 22. Maddesine göre doksan günlük süre, bilgi ve belgelerin tam olarak yetkili makama teslim edildiği tarihten başlamaktadır. Sürenin uzaması halinde yabancıya bilgi verilmektedir.
Gençel Hukuk olarak tüm ikamet izni işlemlerinizi alanında uzman avukat kadromuz ile büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Türkiye’de ikamet eden yahut ikamet etmek isteyen yabancılara güvenilir hizmet sunuyoruz. Aşağıdaki iletişim adreslerimizden bize ulaşıp bu süreçlerde hukuki ve usuli destek alabilirsiniz.
Yayınlarımız, sizlere bilgi ve fayda sağlaması amacı ile tavsiye maksadında hazırlanmıştır. İşbu bilgi notu Türkiye Cumhuriyeti yasal düzenlemeleri esas alınarak takdir edilmiş olup, herhangi bir hukuki kesin geçerlilik içermemektedir.
Saygılarımızla,
Gençel Hukuk Bürosu
Av. Abdullahcan GENÇEL
Tüm hukuki süreçte uzman kadromuz ile yanınızdayız, aklınıza takılan tüm hukuki sorunlar hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.
FAALİYET ALANLARIMIZ
Mesajınıza en kısa sürede Avukatlarımız tarafından dönüş sağlanacaktır.