ZÜMRELERE GÖRE EŞİN MİRAS PAYI
Miras hukuku, bireylerin vefatı sonrası malvarlıklarının nasıl dağıtıldığını düzenleyen önemli bir hukuk dalıdır. Türk Medeni Kanunu, mirasın zümrelere ayrılması ve her zümredeki mirasçıların paylarının nasıl belirleneceği konusunda detaylı hükümler içerir.
Türk Medeni Kanunu, mirasçıları zümrelere ayırır. Bu zümreler, miras bırakanla olan akrabalık derecesine göre sıralanır. Zümreler arasında bir önceki zümreden mirasçı varsa, sonraki zümreye miras geçmez. Türk Medeni Kanunu tarafından korunan ve sırasına göre miras payı düşecek zümreler temel olarak aşağıda belirttiğimiz şekilde sıralanır:
Birinci Zümre: Miras bırakanın çocukları ve onların altsoyları (torunlar, büyük torunlar vb.)
İkinci Zümre: Miras bırakanın ana ve babası
Üçüncü Zümre: Miras bırakanın büyük ana ve büyük babası ile onların çocukları
Sağ kalan eş, miras bırakanın en yakın derecedeki akrabası olarak kabul edilir ve her zümrede mirasçı olur. Hatta bazı durumlarda tek başına mirasçılığı da gündeme gelebilir. Eşin miras payı, birlikte mirasçı olduğu diğer kişilere göre değişecektir.
Eşin miras payının zümrelere göre değişimi Türk Medeni Kanunun 499. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde;
Sağ kalan eş
Madde 499
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
şeklinde düzenlenmiştir. İlgili madde eşin mirasçılığı konusunda Türk Medeni Kanununda düzenlenen paylaşıma dair temel kanun maddesidir. Dolayısıyla eşin mirasçılığı ve diğer mirasçıların durumunu tekrar inceleyecek olursak;
Tasarruf özgürlüğüne bir kısıtlama olarak gösterilebilecek "Saklı pay", yasanın mirasçılara tanıdığı asgari bir miras hakkıdır. Normal koşullarda mirasbırakanın tasarruf özgürlüğüne binaen mirasbırakanın talepleri doğrultusunda terekenin şekillenmesi ve dağıtılması esastır ancak kanun bazı yasal mirasçıları diğer mirasçılardan ayırarak miras haklarını koruma altına almış ve mirasbırakanın tasarruf özgürlüğüne binevi set örmüştür. Diğer bir deyişle saklı pay, mirasbırakanla mirasçının alt - üst soy olması yahut eş olması sebebiyle çok yakın olmasından dolayı mirasbırakanın mirasçının payını iptal edemeyeceği, vermek zorunda olduğu kısımdır. Eşin saklı payı, birlikte mirasçı olduğu diğer kişilere göre farklılık gösterir. Saklı pay kurumu Türk Medeni Kanunun 506. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde;
Saklı pay
Madde 506-
Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
şeklinde kanun olarak yerini almıştır. Dolayısıyla;
Miras hukuku, oldukça karmaşık bir alandır ve birçok özel durum ve istisna içerir. Bu nedenle, eşin miras payı her zaman yukarıda belirtilen genel kurallara uygun olmayabilir. Örneğin:
Vasiyet: Miras bırakan, geçerli bir vasiyet düzenleyerek mal varlığını istediği şekilde dağıtabilir. Ancak bu durumda bile, saklı pay hakları gözetilmelidir.
Evlatlık Edinme: Evlatlık edinme, miras hukuku açısından önemli sonuçlar doğurur. Evlatlık edinilen çocuk, öz çocuk gibi kabul edilir ve mirasçı sırasına girer.
Eşin miras payı, Türk Medeni Kanunu'nda zümre sistemine göre belirlenir. Eşin miras payı, birlikte mirasçı olduğu diğer kişilere göre değişir. Ancak miras hukuku, birçok özel durum ve istisna içeren karmaşık bir alandır. Bu nedenle, bir miras olayında eşin miras payının kesin olarak belirlenmesi için bir avukata danışılması önemlidir.
Yayınlarımız, sizlere bilgi ve fayda sağlaması amacı ile tavsiye maksadında hazırlanmıştır. İşbu bilgi notu Türkiye Cumhuriyeti yasal düzenlemeleri esas alınarak takdir edilmiş olup, herhangi bir hukuki kesin geçerlilik içermemektedir.
Saygılarımızla,
Gençel Hukuk Bürosu
Av. Abdullahcan GENÇEL
Tüm hukuki süreçte uzman kadromuz ile yanınızdayız, aklınıza takılan tüm hukuki sorunlar hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.
FAALİYET ALANLARIMIZ
Mesajınıza en kısa sürede Avukatlarımız tarafından dönüş sağlanacaktır.