E-Döviz Alım Belgesi

E-Döviz Alım Satım Belgesi, yetkili kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen döviz alım ve satım işlemlerinde düzenlenen matbu Döviz Alım Belgesi ile Döviz Satım Belgesinin tamamen dijital olarak düzenlenmiş halidir.

 

e-Döviz alım/satım uygulaması kimler için zorunludur?

 

Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bankalar, özel finans kurumları ve döviz büroları aracılığıyla gerçekleştirilen döviz alım-satım işlemlerinde e-Döviz alım/satım belgesi düzenlenmesi zorunludur.

 

e-Döviz Alım Satım Belgesi Kullanıcıları

 

1 Ocak 2022 itibariyle Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bankalar, özel finans kurumları ve döviz büroları aracılığıyla gerçekleştirilen döviz alım-satım işlemlerinde e-Döviz alım/satım belgesi düzenlenmesi zorunludur.

 

e-Döviz Alım/Satım Sistemi

 

Kağıt ortamda düzenlenmek ve muhafaza zorunluluğu olan döviz alım-satım belgelerinin bankalar aracılığıyla elektronik belge olarak düzenlenip, muhatabına talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilmesidir.

 

e-Döviz Alım Belgesi Oluşturma

 

Düzenlenen e-Döviz alım/satım belgeleri, bankaların sistemi üzerinden oluşturulur ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilir. Bir nüshası müşteriye e-posta, SMS ya da kağıt çıktı olarak verilir, bir nüshası sistemde 10 yıl boyunca saklanır. 

 

e-Döviz alım satım belgesinde yer alması gereken bilgiler nelerdir?

 

  • Mükellefin adı-soyadı ve unvanı, adresi, Vergi Dairesi ve vergi numarası,
  • Döviz alım satım belgesinin seri ve sıra numarası,
  • Dövizi satan kişi ve kuruluşun adı, soyadı, uyruğu ve unvanı,
  • Satılan dövize ait bilgiler; geldiği ülke, geliş nedeni, cinsi, uygulanan kur tutarı, TL karşılığı, USD karşılığı, ihracat şekli, teslmi şekli, gümrük çıkış beyannamelerinin tarihi, numarası, çıkış kapısı, yurda getirilen dövizin ödeme şekli (kesintiler, kalan net tutar) ve açıklama 
  • Tarih, isim, kaşe ve imza.

 

Ayrıca firmaların, zorunlu tutulan bilgilere ek olarak farklı bilgilere de belge üzerinde yer vermesi mümkündür. Başkanlığın ihtiyaç duyması halinde, yetkili müesseselerden, söz konusu bilgilere ilave olarak farklı bilgilerin de e-Döviz Alım-Satım belgesinde bulunmasını, gerekli hazırlıklar için en az 3 ay süre vermek ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden duyurmak suretiyle istenebilir.

 

e-Fatura Uygulaması Zorunluluğu

 

e-Döviz alım/satım belgesi düzenlenebilmesi için öncelikle e-Fatura uygulamasına dahil olunması gerekmektedir.

 

Her işlem için ayrı elektronik belge düzenlenmeli midir?

 

Evet. Her döviz alım satım işlemi için ayrı e-Döviz alım/satım belgesi düzenlenmesi zorunludur.

 

 

Gençel Hukuk olarak tüm ikamet izni işlemlerinizi alanında uzman avukat kadromuz ile büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Türkiye’de ikamet eden yahut ikamet etmek isteyen yabancılara güvenilir hizmet sunuyoruz. Aşağıdaki iletişim adreslerimizden bize ulaşıp bu süreçlerde hukuki ve usuli destek alabilirsiniz.

 

Yayınlarımız, sizlere bilgi ve fayda sağlaması amacı ile tavsiye maksadında hazırlanmıştır. İşbu bilgi notu Türkiye Cumhuriyeti yasal düzenlemeleri esas alınarak takdir edilmiş olup, herhangi bir hukuki kesin geçerlilik içermemektedir.

 

Saygılarımızla,

 

Gençel Hukuk Bürosu

Av. Abdullahcan GENÇEL

Size Yardımcı Olabilir Miyiz?

Tüm hukuki süreçte uzman kadromuz ile yanınızdayız, aklınıza takılan tüm hukuki sorunlar hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.

FAALİYET ALANLARIMIZ

İLETİŞİM

Mesajınıza en kısa sürede Avukatlarımız tarafından dönüş sağlanacaktır.

İsim *
Telefon Numarası *
Mesaj *
EK

Maksimum dosya boyutu (Mb): 4